lördag 22 november 2014

Tteam med bommar

I dag skippade vi ridningen och körde arbete från marken. Jag ville prova lite på de Tteam övningar som vi gjorde på kursen och därefter longera lite, det var länge sedan.  Bar alltså fram bommar och gjorde två formationer. Den ena, en liten solfjäder tänkte jag använda på slutet också vid longeringen. 
Så här byggde jag:

Ville ikläddes grimma med Tteam kedja. Vi testade detta på kursen men jag har inte provat själv innan. Meningen är att lära hästen svara på signaler och inte ramla iväg själv. 
Så vi började lite med att gå rakt fram och stanna och starta. Det är lite annorlunda för Ville eftersom jag i princip har lärt honom att följa. Här ska han då lyssna på signalen stanna fast jag fortsätter ett par steg till. Det är alltså viktigt att inte själv stanna förrän hästen har gjort det. Samma visa vid igångsättning. Logiskt när man tänker på det. Om man ställer hästen på gången t ex så är det ju bra om den står kvar fast man avlägsnar sig.
När detta funkade så gick vi in i serpentinen. Det här skolar signalerna. Det går säkert att gå före och hästen följer med men här gäller det att i princip ta ett steg i taget så att kroppen vet vad den gör. Jag noterade skillnaden på höger och vänster sida. När jag var på hans högra sida så blev det helt klart mycket svårare. Stanna gick inte utan att sväng ut bakdelen. Starta blev ofta fel, det blev liksom fel ben som gick iväg. 
När vi jobbat med detta ett tag så bytte jag till kapson för lite longeringsarbete. Började till vänster och det är helt klart hans bästa varv. Skumt eftersom jag upplever det som svårast att rida. Tål att fundera över. Här fick vi till joggen som väl är ungefär det svåraste Ville vet. Bra spårning. Och ett muskelspel som jag inte tidigare sett. Både över ryggen och magen. Me like. Höger inte lika bra, blir springigt och mer svårreglerat. Teorin på det är att till vänster jobbar han med vänster bak vilket är hans bärben. Till höger blir det svårt eftersom höger bak är ett påskjutsben. 
Jag är väldigt nöjd med detta passet. Jag följde planen, Vi blev aldrig osams, tvärtom. Jag upplevde oss samarbeta bra. 
Sen blev det lakritsburk och vila en stund i boxen medan jag bar undan allt från banan. Jag gjorde även ett par Ttouch grepp på bakbenen innan han fick gå ut igen. Bra pass :)


torsdag 20 november 2014

Lotta-träning

Idag vara det dags för Lotta att komma. Det var ett tag sedan, det blev inställt förra gången. Och sedan dess har det ju hänt en del. Genomgången häst, ny sadel, första omgången på IRK (CD kursen) avklarad.
Det betydde mycket snack, och idag vi tränade inte några särskilda grejor utan jag red omkring lite som jag brukar när jag rider själv och så flikade Lotta in lite kommentarer här o där. Och Ville var där! Fast jag snackade en del, fast jag tappade fokus ibland så känns det verkligen nu som om vi kommet till ett läge där vi jobbar tillsammans från början Ville o jag och det inte tar ett pass och  blir ok när  lagom när man ska avsluta.
Mitt mantra "sitt kvar" börjar ge utdelning. Reflexen att lätta ur sadeln när det kör ihop sig är inte riktigt lika stark. Och då går det ju fortare att komma tillbaka så klart.
Hur som helst så tyckte Lotta att det hänt mycket med oss. Ville såg bättre ut i överlinjen, har fyllt en del i lårmuskulaturen osv. Jag kan sitta lugnt, har mer kontakt med mina ben, skänklarna jobbar åtminstone ibland ;) Det jag själv känner är att jag nu kan känna in att det finns två rygghalvor, att lite då och då så kommer faktiskt bakbenen in under och liksom lyfter mig. Idag sa Lotta även att han lyfte fram, det är dock en känsla som jag inte riktigt hittar själv ännu men det kommer säkert. Tar tid att lära gamla hundar och tanter att sitta :)


Och när man varit duktig får man vara olydig och äta direkt ur säcken med tränset på.

tisdag 18 november 2014

Foderföreläsning



Var på en intressant föreläsning igår, anordnad av nystartade Väddöortens Rid och Körklubb. Veterinär och doktorand Sanna Truelsen-Lindåse från SLU berättade om foder och dess påverkan på våra hästars hälsa. Här några stolpar.

Saknar streckreceptorer vilket betyder att mättnad inte styrs av hur mycket hästen äter utan hur länge. Dessvärre något som dagens hästhållning ofta har svårt att tillgodose. Lite mat ofta. Småmaskiga nät var ett tips. Ingen nyhet men tål att upprepa.

Viktigt med analys. Se till att få sockerhalten utredd, det ska vara WSC och inte NIR. Steg 1 se till att det blir minst 1, helst 1,5 kg grovfoder TS per 100 kg häst. När det är uppnått får man se vad som behöver kompletteras. Var väl inte så ny info egentligen. En häst som ska bantas kan gå ner till 70-75% av behovet TS inte mer. Sett ur sockerhaltsynpunkt ligger ofta hösilaget lägre, och lämpar sig därför till IR hästar. Blötläggning har tveksam effekt.

Sent skördad betyder inte sent på säsongen utan sent ur plantans synvinkel, den botaniska åldern. vilket ju på en första skörd kan vara i juni t ex.

Fång är en diagnos som ingår i flera sjukdomar. Särskilt berördes här EMS och PPID.

EMS-fetma både generell och regional. Insulinresistens
PPID - ofta äldre, onormal hårrem, bukig, fettpaddar, fång, svettningar mm. PPID kan medicineras med dopaminhärmare. 85% av hästarna blir då bättre och kan troligen gå på bete när man uppnått balans.

Bra info finns att läsa på http://www.hastsverige.se/metabolism.html